BUURTDESIGN – Ontwerp oplossingen die werken

Iedereen kan leren ontwerpen. Impact maken begint met het juiste proces.

Wat is Buurtdesign?

Buurtdesign draait om het ontwerpen van oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Het is een aanpak waarbij we in co-creatie werken aan concrete en innovatieve oplossingen die daadwerkelijk impact maken. Door middel van ontwerpend denken, experimenteren en doen brengen we verandering teweeg.

De zeven Buurtdesign stappen:

Stap 1: Ambitie

In deze eerste stap draait het om het vaststellen van een gedurfde, gemeenschappelijke ambitie. Tijdens een ‘Ambitie Expeditie’ worden doelen bepaald en wordt een krachtig samenwerkingsproces geïnitieerd, met co-creatie en co-design als kern. Het streven is om diverse partners te betrekken en gezamenlijk uitdagingen te omarmen en aan te pakken.

Stap 2: Ontdekken

Hier duiken we dieper het onderzoek in om de specifieke behoeften en uitdagingen te identificeren. Buurtdesigners werken nauw samen met de community, wat leidt tot snelle actie en concrete oplossingen die direct positieve veranderingen teweegbrengen. Het doel is een grondig begrip van de uitdagingen te verkrijgen.

Stap 3: Ontwerpen

Met een scherp oog voor de uitdagingen van de gemeenschap gaan we in deze stap verder met het ontwerp. Actieve betrokkenheid voor feedback en aanpassingen zorgt ervoor dat het ontwerp perfect aansluit bij de behoeften van de community. Samen brengen we de kern van elke uitdaging naar voren en bepalen we hoe we succesvolle veranderingen kunnen realiseren.

Stap 4: Oplossingen

Nu de uitdagingen helder zijn, is het tijd om te ontwerpen. We verkennen verschillende scenario’s en zetten de beste ideeën om in een werkbaar prototype. De focus ligt op haalbare, impactvolle en innovatieve oplossingen. Na een grondig begrip van de uitdaging is het tijd om tot oplossingen te komen. We gaan op zoek naar creatieve ideeën en concepten binnen de gemeenschap om de oplossing vorm te geven. Verschillende scenario’s worden verkend om tot een werkbaar prototype te komen.

Stap 5: Prototype

In deze fase maken we de eerste visuele of functionele versie van onze oplossing. Dit kan een product, dienst of proces zijn. Prototyping helpt om snel te leren, feedback te verzamelen en verbeteringen door te voeren. – In deze fase worden de eerste visuele versies van onze concepten of ontwerpen gemaakt. Het visualiseren is cruciaal voor het omzetten van ideeën naar realiteit. Prototypes worden getest, geëvalueerd en verbeterd voordat de definitieve oplossing wordt ontwikkeld. Dit kan variëren van diensten tot producten.

Stap 6: Testen

We testen onze oplossing in de praktijk en verzamelen inzichten van gebruikers. Wat werkt? Wat niet? Met deze feedback kunnen we de oplossing verder verfijnen en sterker maken. – Onze ideeën worden in de praktijk gebracht door ze te testen en feedback te verzamelen van de communities. Deze tests stellen ons in staat om op een leuke manier te ontdekken wat wel en niet werkt. Directe feedback maakt sterke punten zichtbaar en helpt bij het snel oplossen van problemen in het prototype, waardoor we stap voor stap werken aan oplossingen die echt een verschil maken.

Stap 7: Volhouden

Ontwerpen stopt niet bij implementatie. We zorgen ervoor dat oplossingen zich verder ontwikkelen, schalen en duurzaam verankerd worden. Eigenaarschap en betrokkenheid van de doelgroep staan hierbij centraal. Deze laatste stap draait om het doorzetten van wat we zijn begonnen. We blijven de ideeën, visie en betrokkenheid van de communities en partners aanmoedigen, wat nodig is om de samenwerking te versterken en voort te zetten. Echte verandering vereist een voortdurende inspanning om nieuwe manieren van denken, handelen en routines te omarmen. Het is belangrijk dat de communities zich verantwoordelijk voelen en betrokken blijven. Het opbouwen van verbinding, vertrouwen en eigenaarschap staat centraal in dit doorlopende proces van sociale verandering.

WAAROM BUURTDESIGN

Waarom traditionele aanpakken falen: Overvolle vergaderingen, eindeloze rapporten, te weinig resultaat. Hoe design wel werkt: Kleinschalige experimenten, samen ontwerpen, snel testen en verbeteren.